geef je nog steeds borstvoeding

”Geef je nog steeds borstvoeding ? “

❧ Disclaimer : Alles wat telt is L-I-E-F-D-E !

”Geef je nog steeds borstvoeding en hoelang wil je hier nog mee door gaan”?

Tja, dit zijn vaak vragen die ik nu krijg. Goed bedoeld of niet.. ik heb vaak het idee dat ik mij toch moet verdedigen of soort van verontschuldigen.

Ons avontuur

Mijn borstvoedingsavontuur met Devlin gaat zo goed! Ik heb altijd geroepen dat hij een natuurtalent is. Want dat is het. Ieder kindje is anders, iedere mama is anders. Vanaf het moment dat Devlin geboren is dronk hij meteen aan de borst. Gelijk een mooie hap en je hoorde de melk eruit stromen. Wauw, dit moment …kippenvel..

Devlin groeit hard, en drinkt snel. 5 minuutjes, en hij is al klaar. Dit was zo nieuw voor mij. Rhydian heb ik ook borstvoeding gegeven. Maar dit ging een stuk moeilijker. We kwamen er na een paar dagen achter dat hij een verkort tongriempje had. De lactactiekundige kwam hierachter. Kraamverzorgers, verloskundigen, die zagen het niet..

Ondertussen heb ik elke dag gekolfd, tepelhoedjes gebruikt, om toch die productie op gang te houden. En ja, dit was zwaar. Maar op dat moment ervaar je alles zó anders. Achteraf gezien en nu gelezen denk je : ”Mens was er mee gestopt”! Maar nee, ik ben geen opgever want IK wilde dit zo graag dus ik ging ervoor. Mijn vriend steunde me zo goed, en dit was zo belangrijk en fijn! (ik wil wel zeggen dat als je als mama er zelf aan onder door gaat en je tegen een depressie aanloopt, of je geniet niet meer van je kindje of alles eromheen.. dan zegt je hart en je gevoel wat te doen. Luister niet naar het stemmetje  “dit moet” , “of het is het allerbeste”, luister niet naar je hoofd maar naar je hart.

Op de 10e dag werd zijn tongriempje gekliefd/geknipt. Ik kon dit niet aanzien en ik ben, huilend, op de gang blijven wachten, en papa ging mee met zijn zoon. Wat een held!

Ik mocht Rhydian gelijk voeden en dat ging eigenlijk verbazingwekkend goed!

Uiteindelijk met ups en downs bleef ik voeden. Soms uuu-ren aan de borst.. op den duur word je gek, of denk je wat overkomt me nou. Dit ‘hoort’ niet.. 

Na 2 maanden ging het best goed. Niet wetende dat het nog beter kon natuurlijk. Want ja, 1e kindje. Alles is nieuw!

Tot 4 maanden… tjah… Rhydian had er genoeg van.. dus toen heb ik elke dag, fulltime gekolfd tot en met 8 maanden.. (toen ging ik aan de hormonen voor een tweede kinderwens). Ik heb het vaak nog geprobeerd, maar nee, overstrekken en huilen was het resultaat. En dat wil je niet. Je wilt een blije baby, dat betekent ook een blije mama! Weer achteraf, denk je, “hoe heb ik dit allemaal gedaan? ” Je doet het zonder nadenken. Je gaat er in mee.

Nu bij Devlin, wauw, wat een verademing! Snel drinken, veel slapen! (de 1e 4 maanden echt een geweldige slaper).  Waarom zou je flesvoeding geven als je binnen 5 minuten klaar bent?  Bij Devlin heb ik minder vaak gedacht : ”Ok, nu ga ik stoppen”.  Want let’s face it, we denken het allemaal wel eens. Op het moment dat hij niet doorslaapt, of te afgeleid is, niet drinkt (dat je alsnog moet gaan kolven) en dan erna ineens wel weer wilt drinken.. dit hoort erbij en wil niet zeggen dat dit niet kan bij flesvoeding.. 

De laatste 3 nachten –> Hallelujah! Hij slaapt weer door en hoe! Van 19.30 tot 08.00 en vanochtend zelfs tot 09.00!  ( ja ook op borstvoeding kan dit)

Nogmaals, ik ben pro-borstvoeding en niet tegen flesvoeding ! Rhydian heeft hier een combi van gehad!

Nu Devlin bijna 10 maandjes oud is, krijg ik steeds vaker de vraag hoelang ik nog hiermee wil doorgaan.. Goed bedoeld of niet.. je gaat toch ook niet vragen aan een flesvoedende mama hoelang ze haar baby nog melk wilt gaan geven?

Dit zeg je niet tegen of vraag je niet aan een borstvoedende of kolvende mama:

1. ”Hoelang wil je hier nog mee doorgaan?”

2. ”Moet hij nu alweer drinken?”

3. ”Moet je nu alweer kolven?”

4. ”Mijn kids zijn nooit ziek en ze hebben nog nooit borstvoeding gekregen .. ”

5. ”Hoevaak drinkt hij ‘snachts?”

6. ”Heb je wel genoeg voeding in je melk?”

7. ”Ik ben blij dat ik dit allemaal niet heb gehad..”

8. ”Tegenwoordig is flesvoeding net zo goed als borstvoeding.. ”

9. ”Krijgt hij wel genoeg ?”

10. ”Sommige moeders vinden het lekker .. ” 

Dit zijn er maar een paar…

Ontmoedig elkaar niet, moedig elkaar wel aan!

Wij mama’s kunnen al behoorlijk onzeker zijn. Want ja moeder zijn en opvoeden komt allemaal zonder gebruiksaanwijzing. Dus wij doen ook allemaal maar wat. Maar wat we wel doen, is ons best! Dit is niet alleen in de vorm van fles-borstvoeding, maar alles wat er bij komt kijken. 

Ik zeg altijd maar : L-I-E-F-D-E , dat is alles wat we willen geven!

Wees gewoon wat liever voor elkaar en complimenteer elkaar.

❥ Mocht je in een situatie zitten en je ziet borstvoeding geven even niet meer zitten, lees dan mijn blog. Een steuntje in de rug. Het is hard werken, maar wat doe je het goed! 

Heb je deze gedachtes vaker en geniet je niet meer, zoals ik al eerder zei, luister naar je hart en die wijst je de weg. Want je gevoel, je MAMA- gevoel is ALTIJD goed!

Liefs,


Karine

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *