Mamashuisje.nl Wereldlichtjesdag Miskraam

Wereldlichtjesdag 2019

Lieve lieverds,

Vandaag is het Wereldlichtjesdag. Om 19.00 steken alle mama’s, papa’s, opa’s of oma’s, of gewoon als je hierbij stil wilt staan en een kaarsje wilt branden voor alle kindjes die worden gemist.

Je kindje kan overleden zijn of dat je een miskraam hebt gehad, of misschien heb je je zwangerschap moeten afbreken, je kindje ter adoptie heb afgestaan. Je kindje kan misschien vermist zijn en zo eventjes wilt herdenken. Wat ook een gemis kan zijn is dat je ongewild kinderloos bent. Dit is dan een moment om hier bij stil te staan.

Vlinder
Ook wij branden vandaag wederom weer een kaarsje. Het altaartje van Vlinder brandt al sinds vanmiddag.
Ik heb eerder al een blog geschreven over onze Vlinder. Wij weten niet of ze een jongen of meisje was. Vandaar de naam Vlinder. Elke keer als we een Vlinder zien, dan voelt het of hij/zij weer even bij ons is.

Je kan en mag misschien wel denken, hoe kan je een klein frummeltje missen als hij/zij nog maar zo kort bij je is en nog zo klein is? Ik denk dat je dit alleen kan ervaren als je het, helaas, zelf hebt meegemaakt..


Nou, zodra je weet dat je zwanger bent, gaat ervan alles door je heen en zie je jezelf al lopen achter de kinderwagen, gebroken nachten hebben, de 1e lachjes zien.. Een toekomst is wat je ziet.. Dit komt allemaal samen met je kindje. Je kindje groeit niet alleen in je buik, maar ook vanuit je hart en gedachten. En dan ineens, krijg je nieuws, een klap en valt dit allemaal uiteen..

Mamashuisje.nl Wereldlichtjesdag Miskraam

Ik was 11 weken zwanger van Vlinder. We kregen de eerste termijnecho. En toen was het dus niet goed. We kregen te horen, en te zien, dat er geen hartslag (meer) te vinden was. Zowel niet met de uitwendige echo als de inwendige echo… Hij/zij heeft wel geleefd, want het was gegroeid tot 9 a 10 weken zwangerschap.

Hij/zij zou nu 3 jaar en 3 maanden zijn. Ik denk er nu minder vaak aan nu mijn boys er zijn. Niet omdat ik hem of haar niet mis, maar ik zo dankbaar ben voor mijn gezonde zoontjes. Vandaag denk ik even extra aan hem of haar. Hoe zal hij/zij geweest zijn? Net zo een boefje als Rhydian en net zo vrolijk als Devlin? We zullen het ooit weten..

Vlinder zal altijd bij ons horen. Net als alle andere prachtige en stralende sterretjes aan de hemel. Je bent niet alleen..

Soms heb ik het gevoel dat ik dit niet mag denken of voelen, want ja een miskraam.. Dat gebeurd toch zo vaak? En ja, er zijn toch wel ergere dingen op de wereld? Is het minder erg als een voldragen kindje of een kindje wat op (latere) leeftijd overleden is? Dat kunnen we niet voor een ander bepalen of voelen.. We voelen allemaal een leegte.. En een leegte die we nu een beetje kunnen verwarmen. En opvullen met extra liefde.

Mamashuisje.nl Wereldlichtjesdag Miskraam
Toeval bestaat niet.. Terwijl ik deze blog aan het schrijven was, maakte Rhydian ondertussen een Vlinder van klei.

Daarom vindt ik het zo mooi dat Wereldlichtjesdag bestaat. Zodat je weet dat je niet alleen bent, en letterlijk het allemaal eventjes wat lichter maakt..

Een warme en lichte Wereldlichtjesdag gewenst.

Veel liefs,

Karine

borstvoeding borstontsteking mamashuisje.nl

Help : weer een borstontsteking!

Lieve lezers,

Eindelijk weer eens een blog op mijn eigen website. Ik weet duidelijk mijn goede voornemens al voor 2020 hihi!

10 maanden…, ik geef nu ruim 10 maanden borstvoeding. En wauw, wat ben ik trots op mijzelf, op Devlin, op Mitchell en natuurlijk op mijn lichaam! Vanaf het begin zijn we al een super team. En nu? Lees gauw verder..

Dag 10

Wat gebeurde er toen? Nou, toen had ik mijn eerste borstontsteking in Devlin zijn borstvoedingsavontuur. Auw, wat was dit pijnlijk. De huisarts werd gebeld en ik kreeg meteen een antibiotica kuurtje. Ook had ik een koud kompres laten halen. Deze verlicht de ontsteking en zodra je dan weer gaat voeden, even een warm kompres op je borst leggen. Dit zorgt ervoor dat er wat sneller melk uit je borsten komt. Die kou vond ik echt verschrikkelijk..

Gelukkig ging het na 3 dagen weer beter en was de ontsteking zo goed als weg. Ik had gelukkig geen last van een verminderde melkproductie. Waarschijnlijk dronk hij even minder, of minder goed de borsten leeg waardoor ik dus een ontsteking kreeg. Maar goed, we konden nu gewoon weer verder gaan genieten.

 

Van de zomer..

Maand 10


Nu bij 10 maanden.. (ik heb iets met tienen), heb ik wederom een borstontsteking. Nu dus aan 1 kant. Ik had er al een paar dagen last van, maar ik dacht dat het wel weer weg zou gaan met masseren, leegkolven na een voeding, en kou en warmte erop.. Ik had het immers al eerder gehad.

Maar helaas, ik ging me steeds beroerder voelen. Koorts kwam opzetten.. Brr.. Ik belde de huisarts en ook dit keer kreeg ik een kuurtje. Deze moest ik 1,5 week slikken. Wat is antibiotica eigenlijk troep.. Ik voel me er ziek door, misselijk en duizelig en wat buikkrampen.. Anyway, de borstontsteking wordt al veel minder gelukkig. Hier doen we het voor!

Alleen met aanraking en het voeden is nog niet geheel pijnloos.. Ook merk ik dat mijn melkproductie ver achteruit is gelopen. Met kolven haal ik er zo weinig uit, dan zou ik bijvoorbeeld 2x of 3x moeten kolven om 1 voeding bij elkaar te krijgen. Maar nu even blij dus dat Devlin super weinig melk drinkt, ook uit zijn flesje. Gelukkig is Devlin nog tevreden met fulltime voeden. Alleen hij wordt nu wel weer wakker ’s nachts. Hopelijk van korte duur..

 

Betekent dit het einde van ons borstvoedingsavontuur?

 

Eerlijk? Als mijn melkproductie niet verbetert of Devlin gaat steeds moeilijker drinken overdag (hij drinkt ’s ochtends en ’s middags voor of na zijn dutje, en dan helemaal in een donkere kamer), dan bouw ik rustig af. Soms kolf ik even tussendoor als er lang tussen zit en hij dan nog steeds niet wilt drinken, maar dat ga ik helemaal niet meer doen nu. We bouwen langzaam af, en zolang hij nog wel wilt drinken op bepaalde momenten, bijvoorbeeld ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds en ik nog melk heb vindt ik het prima!

 

 

Mijn doel is : 1 jaar borstvoeding! Wiehoeee, bijna!

Mamashuisje Rhydian stoppen speen

Hoe wij dag hebben gezegd tegen de speen van Rhydian!

Mama zijn is …

trots en verdrietig tegelijk zijn over hoe groot je kindje al is.

Het gaat zo hard! Wat ze allemaal al begrijpen, het bereiken van zoveel nieuwe dingen. Ontwikkelingen waar je nooit hebt bij stilgestaan.. Van die leuke slikmomentjes, zoals mijn baby is geen baby meer.

 

Mamashuisje Rhydian stoppen speen

Waarom we zo trots zijn op Rhydian?

Afgelopen week waren we bij het consultatie bureau voor Rhydian. Dat doen ze hier als je kindje 2 jaar is geworden. Prima, ik was zoiezo benieuwd hoelang Rhydian zou zijn. Nou, 86,5 cm en 12 kg. Dus ja, klein maar fijn zeg ik. Ook ging ze spelendcggd bbhyerwijs kijken wat Rhydian kan en begrijpt. Dat ging ook super goed. Hij moest blokjes bouwen, de bal pakken. Daarna ging ze in zijn oogjes kijken, en zijn mondje. De tandjes staan nu meer naar achter, en dit komt dus door de speen. Wij als ouders hebben dit helemaal niet gezien.. Dus we zijn blij dat dit op tijd gezien is.

Nadelen van de speen:
– Overbeet (dus eigenlijk wat Rhydian heeft)
– Spraakproblemen, zoals slissen
– Afhankelijk zijn van de speen, eigenlijk verslaafd zijn aan

We gebruikten de speen vanaf zijn 1e jaar eigenlijk alleen nog in bedje en in de auto. En natuurlijk op hele drukke dagen, zoals vroeg opstaan of laat weg zijn nog. Maar niet tijdens het lopen of spelen. Dus dit was al een goede afbouwing. Alleen voor het slapengaan bleef nog wel een dingetje. Dat was ook nog zijn enige troostmiddel en waar hij dus rustig door werd. Dan komt je schuldgevoel weer naar boven als ouder zijnde. Dus ja, het stoppen was nog niet aan de orde. Tot het laatste bezoekje aan het bureautje dus. Ze zei wel, doe het misschien dan rond Sinterklaas. En stop hem in zijn schoen en de volgende dag ligt er een cadeautje in. Maar ja, wij dachten, laten we er dan gelijk maar voor gaan. Wat vonden we dit moeilijk zeg.. Maar goed, doorzetten is the magic word.

Hoe hebben we dit aangepakt?

Maandags waren we dus bij het bureautje, en hebben we eigenlijk van meet af aan al uitgelegd aan hem. Dat de speen niet meer goed was voor hem, en au was voor zijn tandjes. Misschien een beetje overbarig, maar goed, de kleintjes hebben meer door en begrijpen meer dan dat wij denken. Dus dit hebben wij elke dag voor het slapengaan verteld. Zijn middag dutje en ’s avonds voor het slapengaan. Dat hij binnenkort dag moest zeggen tegen zijn pluissie (speen). Zijn speentje wat aan zijn knuffeltje zit, is een soort vleermuisje. En dit leek hij te begrijpen.

 

Mamashuisje Rhydian stoppen speen
Pluissie
Woensdag

Zijn middagdutje was het laatste dat hij nog met zijn speentje mocht slapen. ’s Middags was nog geen succes. Tip 1: We zeiden : ” Geef de speen maar aan de baby, aan Devlin. ” Maar goed, dit wilde hij niet. Dus tip 2 : ” Leg je speentje maar onder je kussen, en dan komt de spenenfee en die neemt het mee en dan is de speen weg. Dit ging verrassend goed. ’s Avonds voor het slapengaan hebben wij het rustig uitgelegd. Rhydian begreep het, zo leek het dan, en hebben we een dieren boekje gelezen en de geluiden nagedaan. Toen het boekje uit was, mest zijn boekje blijven in bed. Opengevouwen en wel, en moest op zijn kussen liggen. Daarna ging hij met zijn hoofdje op zijn boekje liggen en viel hij zo rustig in slaap. Zonder gehuil, of wakker worden ’s nachts. Apetrots zijn wij dan ook!

Daarna ging hij met zijn hoofdje op zijn boekje liggen en viel hij zo rustig in slaap. ”

En ja hoor, vanmorgen lag er een kadootje onder zijn kussen. Hij had het zo goed gedaan! Wat een grote jongen! En zo doen wij iedere ochtend een kadootje in zijn schoen, ook om alvast te wennen aan Sinterklaas straks. Ach, het kan niet vroeg genoeg beginnen toch..? En als het maar werkt. Dit doen wij tot het helemaal normaal voelt. Vanavond was het even weer huilen op de commode, heb het Rhydian weer uitgelegd, gaf ik hem afleiding om over de diertjes te beginnen en dit werkte ook! Weer zijn dierenboekje erbij gepakt, samen even weer geluidjes nagedaan en toen was het weer zijn boek openvouwen en zijn hoofdje erop. En oogjes dicht en slapen maar. Trots, trots , apetrots!

En morgenochtend krijgt hij weer een kadootje. Gewoon, omdat hij het verdient!

Daag speen