Mamashuisje.nl Wereldlichtjesdag Miskraam

Wereldlichtjesdag 2019

Lieve lieverds,

Vandaag is het Wereldlichtjesdag. Om 19.00 steken alle mama’s, papa’s, opa’s of oma’s, of gewoon als je hierbij stil wilt staan en een kaarsje wilt branden voor alle kindjes die worden gemist.

Je kindje kan overleden zijn of dat je een miskraam hebt gehad, of misschien heb je je zwangerschap moeten afbreken, je kindje ter adoptie heb afgestaan. Je kindje kan misschien vermist zijn en zo eventjes wilt herdenken. Wat ook een gemis kan zijn is dat je ongewild kinderloos bent. Dit is dan een moment om hier bij stil te staan.

Vlinder
Ook wij branden vandaag wederom weer een kaarsje. Het altaartje van Vlinder brandt al sinds vanmiddag.
Ik heb eerder al een blog geschreven over onze Vlinder. Wij weten niet of ze een jongen of meisje was. Vandaar de naam Vlinder. Elke keer als we een Vlinder zien, dan voelt het of hij/zij weer even bij ons is.

Je kan en mag misschien wel denken, hoe kan je een klein frummeltje missen als hij/zij nog maar zo kort bij je is en nog zo klein is? Ik denk dat je dit alleen kan ervaren als je het, helaas, zelf hebt meegemaakt..


Nou, zodra je weet dat je zwanger bent, gaat ervan alles door je heen en zie je jezelf al lopen achter de kinderwagen, gebroken nachten hebben, de 1e lachjes zien.. Een toekomst is wat je ziet.. Dit komt allemaal samen met je kindje. Je kindje groeit niet alleen in je buik, maar ook vanuit je hart en gedachten. En dan ineens, krijg je nieuws, een klap en valt dit allemaal uiteen..

Mamashuisje.nl Wereldlichtjesdag Miskraam

Ik was 11 weken zwanger van Vlinder. We kregen de eerste termijnecho. En toen was het dus niet goed. We kregen te horen, en te zien, dat er geen hartslag (meer) te vinden was. Zowel niet met de uitwendige echo als de inwendige echo… Hij/zij heeft wel geleefd, want het was gegroeid tot 9 a 10 weken zwangerschap.

Hij/zij zou nu 3 jaar en 3 maanden zijn. Ik denk er nu minder vaak aan nu mijn boys er zijn. Niet omdat ik hem of haar niet mis, maar ik zo dankbaar ben voor mijn gezonde zoontjes. Vandaag denk ik even extra aan hem of haar. Hoe zal hij/zij geweest zijn? Net zo een boefje als Rhydian en net zo vrolijk als Devlin? We zullen het ooit weten..

Vlinder zal altijd bij ons horen. Net als alle andere prachtige en stralende sterretjes aan de hemel. Je bent niet alleen..

Soms heb ik het gevoel dat ik dit niet mag denken of voelen, want ja een miskraam.. Dat gebeurd toch zo vaak? En ja, er zijn toch wel ergere dingen op de wereld? Is het minder erg als een voldragen kindje of een kindje wat op (latere) leeftijd overleden is? Dat kunnen we niet voor een ander bepalen of voelen.. We voelen allemaal een leegte.. En een leegte die we nu een beetje kunnen verwarmen. En opvullen met extra liefde.

Mamashuisje.nl Wereldlichtjesdag Miskraam
Toeval bestaat niet.. Terwijl ik deze blog aan het schrijven was, maakte Rhydian ondertussen een Vlinder van klei.

Daarom vindt ik het zo mooi dat Wereldlichtjesdag bestaat. Zodat je weet dat je niet alleen bent, en letterlijk het allemaal eventjes wat lichter maakt..

Een warme en lichte Wereldlichtjesdag gewenst.

Veel liefs,

Karine

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *